Wat is nu eigenlijk een koemelkallergie?

De allergie is een reactie op het koemelkeiwit, dat is ook het eerste eiwit waarmee wij al baby in aanraking komen via onze voeding. Melk is het basisvoedingsmiddel van het kind. Later als we ouder zijn blijven wij nog 110 kg melkeiwit jaarlijks tot ons nemen.

De allergie voor het melkeiwit ontstaat vaak voor het eerste levensjaar op basis van aanleg. We zien de allergie in bepaalde families meer voorkomen dan andere.

In het begin reageert de baby vrij direct op deze allergie met bijvoorbeeld buikkrampen of huilbuien. Later stelt ons lichaam zich in op de allergie en verdwijnen de directe klachten, er ontstaat dan een chronisch beeld. We zeggen dat de allergie is “gemaskeerd”.

Klachten bij kleine kinderen als gevolg van deze allergie kunnen zijn: darmkrampen, dauwworm, (een bepaald babyeczeem), astma, veelvuldige luchtweginfecties en oorontstekingen. Ook slecht slapen, het overmatig huilen van baby’s kan voorkomen. Bij volwassenen zijn er andere klachten die met koemelkallergie te maken kunnen hebben, bijvoorbeeld: chronische luchtweginfecties met veel slijmvorming, sinusitis, migraine en chronische maag-darmklachten. Een zeer gevarieerd klachtenbeeld, waarbij de patiënt door het “gemaskeerd” zijn van de allergie geen verband meer legt met koemelk.

Gaat u over op een strikt melkvrij dieet, dan zullen de chronische klachten verdwijnen en weer de meer acute reacties optreden na het gebruik van melk. We zeggen dat de allergie dan is “ontmaskerd”. Zoals gezegd is de allergie vooral een reactie op het eiwit gedeelte van de koemelk. Allergie voor melksuiker is veel minder voorkomend, melkvet geeft geen allergische problemen.

De koemelkallergie ontstaat, zoals gezegd, bij de baby al heel vroeg in de eerste levensmaanden, soms is de allergie al ontstaan tijdens de zwangerschap en is het kind in de baarmoeder al gaan reageren op melkeiwitten, die de moeder in de voeding tot zich nam.

Komt melkallergie in de familie voor of zijn er al kinderen in het gezin die melkallergisch zijn, dan is het verstandig de moeder tijdens de zwangerschap al een koemelkvrij dieet aan te laten houden.

Borstvoeding is voor kinderen met allergische aanleg de beste voeding, waarbij de moeder tijdens de borstvoeding ook geen melk gebruikt.

Over het dieet

Het lijkt eenvoudig om melk te vermijden door gewoon geen melk te drinken en andere melkproducten als yoghurt en kaas te vermijden. Echter omdat melkeiwit in de vorm van melkpoeder, een relatief goedkoop en goed verwerkbaar product is, worden door de levensmiddelenindustrie veel producten voorzien van toegevoegde melksubstanties, zoals melkpoeder, melkwei en melkeiwit. Dus melk zit overal in verstopt.

Veel kant en klaar producten, bakwaren, soepen en sauzen bevatten daardoor melk. Zelfs vleeswaren en verpakt sinaasappelsap kan melk bevatten! Dus dient u alle etiketten te controleren en bij twijfel het product niet te nemen. Veelal is de oplossing geen “kant en klaar producten” te gebruiken en zoveel mogelijk zelf alles vers te bereiden zonder melk.

Hier volgt een opsomming van producten die altijd melk bevatten en een tweede lijst met producten die melk kunnen bevatten. De lijst is natuurlijk niet volledig en moet als een richtlijn worden gezien.

Producten die altijd melkeiwit bevatten:

 1. Koemelk. In alle vormen, rauwe melk, gepasteuriseerd, ultrahoog verhit etc. ook koffiemelk, koffiecreamer en melkpoeder.
 2. Babyvoedingen op melkbasis samengesteld. Ook hypoallergenen babyvoeding valt hieronder, zoals pepti-voedingen, nutripepti. Aminozuurvoedingen zoals nutramigen valt hier niet onder.
 3. Melkproducten, als yoghurt, ook biogarde, kwark, karnemelk, vla, pap, danoontje, crème freche, yacult etc.
 4. Kaas. Zoals verse kaas, smeerkaas, Parmezaanse kaas en strooikaas.
 5. Snoep en chocolade, mars, bounty, bonbons, hagelslag, nutella bevatten melk. Alleen speciale zeer pure chocolade hoeft geen melk te bevatten. Snoep heeft vaak verborgen melkbestanddelen. Chocoladedrank, instant poeder zoals ovomaltine bevat melk.
 6. Ijs op melkbasis, ook softijs. Waterijs en puur vruchtenijs, ook wel sorbetijs geheten zijn wel toegestaan.
 7. Aardappelproducten zoals aardappelpuree in droge vorm, aardappelkroketten, stamppotten.

Producten die melk kunnen bevatten:

 1. Roomboter. Echte boter bestaat alleen uit melkvet en wordt door mensen met een melkallergie goed verdragen. Het beste is de boter van biologische oorsprong op natuurlijk manier bereid uit de natuurvoedingswinkel. De ervaring leert ons dat roomboter van de grote melkfabrieken sporen melkeiwit kunnen bevatten en dus niet geschikt is. Voor slagroom geldt dit ook.
 2. Margarine. De meeste margarine soorten bevatten aanzienlijke hoeveelheden melkeiwit. Uitzondering hierop is de margarine uit de natuurvoedingswinkel, wel de verpakking checken.
 3. “Koemelkvrije kaassoorten” bijna alle in de winkels aangeboden geiten- en schapenkaas bevat een deel gewone melk. De verkopers zijn hier meestal ook niet van op de hoogte. Om zeker te zijn kunt u deze kaas beter direct bij de boer kopen.
 4. Deegwaren. Deze producten zijn vaak een bron van problemen daar ze melk bevatten zonder dat het op de verpakking terug te vinden is. Men kan ervan uitgaan dat Italiaanse pasta (spaghetti, macaroni, ravioli, lasagne) melk bevat.
 5. Brood en bakkerswaren. Veel brood bevat als toevoeging melkbestanddelen. Deze worden door de meelfabriek al toegevoegd als broodverbeteraar. De bakker zelf is zich hiervan vaak niet bewust. Ook crackers en afbakbrood bevat vaak melk. Koekjes, taart, wafels en biscuit bevatten meestal melk.
 6. Vleeswaren en worst kunnen melk of melkpoeder bevatten zonder dat dat op de verpakking staat.
 7. Graan ontbijtproducten, graanvlokken, rijstvlokken en cornflakes etc. Vooral die voor kinderen bedoeld zijn. Zij kunnen sporen van melk bevatten zonder dat dat op het etiket staat.
 8. Vruchtensappen met calcium verrijkt: de calcium is vaak afkomstig van melk en kan daardoor sporen melk bevatten.
 9. Gedroogde soepen en sausen. Instant jus en bouillon blokjes. Bouillonblokjes van plantaardige oorsprong bevatten geen melk.
 10. Ketchup en mosterd.
 11. Zuurkool.

Alternatieven voor koemelk

De meeste mensen met een koemelkallergie kunnen wel geitenmelk, schapenmelk en soja melk verdragen. Echter bij gebruik van pure soja melk dient calcium te worden aangevuld, echter de soja drank of voedingen zijn al voorzien van extra calcium. Daar het plantaardige soja – eiwit minder hoogwaardig is dan het dierlijk eiwit is het goed dit aan te vullen met iets vlees, vis of ei.

In zeldzame gevallen kan na enkel gebruik van geitenmelk bloedarmoede ontstaan. Er bestaat ook babyvoeding op geitenmelk basis, verrijkt met foliumzuur (“Nanny” van Vitals).

Paardenmelk is een goed alternatief voor mensen met een heel gevoelige huid, wel kostbaar.

Extra over melk

Samenstelling van melk:

 1. Melkeiwit, bestaat uit verschillende soorten eiwitten,
 2. Melkvet,
 3. Melksuiker of lactose,
 4. Melkwei, vochtgedeelte van de melk.
 5. Mineralen o.a. calcium en fosfor.

Moedermelk bevat minder dan de helft aan eiwit, meer suikers en veel minder zout dan koemelk.

Vaak wordt melk zo van de boer beter verdragen dan de gehomogeniseerde en ultrahoog verhitte melk van de melkfabriek. Ook biologische melk wordt om deze reden beter verdragen. Het aanzuren van melk, karnemelk, biogarde yoghurt maakt melk makkelijker verteerbaar.

Melksuiker, lactose, wordt door een enzym, het lactase in de darm afgebroken. Veel mensen missen dit enzym. Vooral bevolkingsgroepen waar geen gewoonte is melk te drinken, zoals mensen uit Azië (India en China) is de afwezigheid van het enzym meer regel dan uitzondering. Er ontstaan dan spijsverteringsproblemen met gasvorming, onrustige buik en dunnere ontlasting. Dit is geen allergie.

Melk is een goed voedingsmiddel vooral voor kinderen in de groei. Vaak bestaat het misverstand dat later altijd veel melk gedronken moet worden om de botten stevig te houden, het bevat veel calcium.

De calcium in de melk is door binding aan eiwitten niet goed opneembaar. Een evenwichtige gevarieerde voeding met veel verse groenten en fruit is voldoende om het calcium aan te vullen. Bedenk ook maar eens waar de koe al het calcium vandaan haalt, juist uit gras!

Wel kan het helpen extra vitamine D te nemen in de wintermaanden om de calcium beter op te nemen. Extra beweging is belangrijk om het calcium in de botten te houden. Goed is het op latere leeftijd dagelijks te wandelen, zo ontstaat voldoende druk op botten en wervelkolom, wat de botten stevig houdt.

allergie, borstvoeding, koemelkallergie, melkeiwit, moedermelk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Osteopaten bij La Esencia

 • Marie-Anne Tenbült

  Marie-Anne Tenbült

  • Claudia Oomen

   Claudia Oomen

   Praktijken

   • Winssen

    Geerstraat 19A
    Winssen 6645 CB
   • Tiel

    Dodewaardlaan 6
    Tiel 4006 EA

   Ervaringen tevreden klanten

   ©2020 Osteopathiepraktijk La Esencia